Verschil chromebook en laptop

Je hebt veel keuzes wanneer je een nieuwe laptop wil aanschaffen. De laatste tijd wordt de chromebook steeds bekender, maar deze werkt wat anders dan een Windows laptop.

Verschil chromebook en laptop
ChromebookLaptop
AanbevolenMailen en gamesAlle taken
BesturingssysteemChrome OSWindows, macOS
WebbrowserGoogle ChromeAlle browsers
OpslagOnline de cloudOnline in de could / offline op een schijf
AppsInternet applicaties Chrome Web Store /
Android applicaties Google Play Store
Alle programma’s
Bestand tegen virussenAutomatisch beveiligdAntivirus programma nodig
BatterijEnergiezuinigVerschilt per model

Chromebook: Chrome OS

Een Chromebook gebruik je voor dingen zoals internetten, films kijken en gamen. Via de Chrome internetbrowser installeer je Android applicaties uit de Google Play Store. Er zijn duizenden apps beschikbaar in de Play Store.

Apps

Chromebook: Play Store apps

Bij het installeren van programma’s dien je internetapplicaties uit de Chrome Web Store te installeren. Deze applicaties werken vanuit de Chrome webbrowser. Voorbeelden zijn Powerpoint en Google Docs. Je kan ook Android applicaties installeren uit de Google Play Store. Vanuit de Google Stadia stream je de nieuwste games.

Opslag

Chromebook: Google Drive / andere cloud opslag

Alle documenten, foto’s en video’s worden automatisch in de Google Drive bewaart. De online opslag is 100 gigabite gratis en de offline opslag is vaak beperkt. Je kan altijd nog extra opslag bijkopen of andere opslagdiensten gebruiken.

Laptop / MacBook: Windows / macOS

Met de laptop of MacBook kan je alle software installeren die beschikbaar is. Je bent minder afhankelijk van de apps. Enige is wel dat de macOS minder geschikt is voor gamen, omdat er voor de macOS weinig games uitkomen.

Apps

Laptop / MacBook: alle apps

Op een laptop of een MacBook kan je alle applicaties installeren die je wil. Wanneer je specifieke applicaties nodig hebt voor bijvoorbeeld school of werk, dan is de laptop of MacBook de juiste keuze. Met de Windows laptop installeer je uit de Windows Store en met de MacBook installeer je vanuit de App Store.

Opslag

Laptop / MacBook: online / offline

Beiden bevat een harde schijf / SSD om de bestanden op te slaan. Je kan bij allebei ook bestanden online in de cloud bewaren. De mogelijkheden zijn enorm en, je kan ook gebruik maken van andere opslagdiensten.

Virus beveiliging

Chromebook: automatisch beveiligd

De Chromebook is automatische beveiligd en heeft geen antivirus software nodig. De bestanden die je online opslaat worden door Google beschermd. Zo is een Chromebook altijd veilig.

Virus beveiliging

Laptop / MacBook: antivirus programma

Op beiden heb je een antivirus programma nodig ter bescherming tegen virussen, spyware en malware. Omdat het aantal bedreigingen toe neemt, is het raadzaam om een antivirus programma te installeren.

Batterij

Chromebook: energiezuinig

Omdat een Chromebook geen zware processor, harde schijf, SSD of een videokaart heeft die veel energie verbruiken, is deze energiezuinig. Het besturingssyteem is licht en daarom vraagt het weinig van de batterij.

Batterij

Laptop / MacBook: niet zo zuinig

Beiden maken gebruik van een krachtige hardware, het voordeel is dat je zware taken kan uitvoeren zoals fotobewerking of gamen. Maar daartegen vraagt het veel van de energie van de batterij.

Conclusie: verschil chromebook en laptop

Het besturingssysteem is heel anders. De Chromebook heeft een simpeler interface om te gebruiken, geschikt om eenvoudige taken op uit te voeren. Je weet meteen wat je moet doen. Met een Windows laptop werken is iets gecompliceerder, maar daartegen kan je wel zwaardere taken op uitvoeren. Handig wanneer je met veel programma’s gaat werken.

Bij een Chromebook sla je al jouw bestanden op in de cloud, zo hou je veel ruimte over op het apparaat. Wanneer je weet dat je veel bestanden wil opslaan, dan is een Windows laptop handiger. Je kan dan zowel online als offline veel opslaan. Weet wel wanneer jouw internetverbinding uit valt, je meer aan een Windows laptop hebt dan aan een Chromebook.

De Chromebook is standaard al beveiligd, ook zijn jouw gegevens op een Chromebook beter bestand tegen hackers. Om jouw laptop goed te beveiligen, is het raadzaam om een antivirus programma te installeren. Over het algemeen heeft een Chromebook minder last van virussen dan een Windows laptop.

Onder de Chromebooks heb je verschillende vormen maten en onder laptops heb je verschillende specificaties. Over het algemeen kan een Chromebook langer mee dan een laptop. Er worden steeds meer Windows laptops gemaakt met het oog op een lange batterijlevensduur.

Verschil chromebook en laptop
Meer info

Plaats een reactie