Soorten zagen: tips voor aanschaf en gebruik

De zaag is een van de oudste gereedschappen en de werking is heel eenvoudig. Er staan een aantal tanden naar buiten in afwisselende richtingen langs een vlak stalen blad en die zijn onder een hoek geslepen; de hoek wordt bepaald door het soort werk waar deze zaag voor bedoeld is.

Hoe meer tanden per centimeter; hoe fijner de snede. De smede die de zaag maakt, de zaagsnede, is iets breder dan het zaagblad, om de zaag bewegingsruimte te geven. Nauwkeurig met de hand zagen vereist heel wat oefening en vraagt om veel precisie, niet om kracht. Er zijn ook elektrische en machinezagen verkrijgbaar, die netjes, nauwkeurig en snel zagen. Ga bij het kiezen van gereedschap uit van jouw persoonlijke voorkeur en het soort werk dat je het meeste zult doen.

Inhoudsopgave

Soorten zaagsneden

Een haakse zaagsnede is als het hout op 90 graden ten opzichte van de kanten gezaagd is, maar hout kan ook onder andere hoeken gezaagd worden: onder verstek. Met sommige zagen kunnen ronde vormen gezaagd worden. De groeven, dwarse groeven en sponningen die de basis vormen van veel verbindingen, kunnen ook met verschillende zagen gemaakt worden.

Silverline Verstekbak 190 x 55 mm

Silverline Verstekbak 190 x 55 mm

Prijs: €12,99

Silverline Verstekbak (250 X 85 mm)

Silverline Verstekbak (250 X 85 mm)

Prijs: €14,49

Langszagen en afkorten

Met de draad mee zagen heet “langszagen” of “schulpen”. Dwars erop heet haaks zagen of afkorten.

Zaaghoeken

Een verstek ontstaat als het hout onder een hoek gezaagd wordt; meestal is dat 45 graden, maar het kan elke hoek zijn die minder is dan 90 graden.

Groef, dwars groef en sponning

Een gleuf in het hout kan met de draad mee en dwars op de draad gezaagd worden. Groeven kunnen op veel verschillende manieren gemaakt worden, zoals met een kapzaag voor de randen, waarna het midden met een beitel verwijderd wordt, of helemaal met een machine. Een rechthoekig uitgezaagde of gefreesde uitsparing aan de rand van een stuk hout of aan het einde ervan heet een “sponning”.

Een zaag kiezen

Alle soorten zaagsneden zijn met handzagen te maken. Een handzaag voor algemeen gebruik, een paar kapzagen in verschillende maten en een figuurzaag zijn goed om mee te beginnen. Wil je elektrische zagen of machines gebruiken, kijk dan in het schema hieronder voor de juiste keuze.

Soort zaagVoordelenNadelen
FiguurzaagVoor ingewikkelde vormen, scherpe hoeken, bochten intern zagenAlleen geschikt voor werk op kleine schaal
DecoupeerzaagVoor bochten, recht, hoeken, intern zagen; kan met een hand gebruikt worden; draadloos verkrijgbaarNiet zo nauwkeurig als een machine bij recht en gehoekt zagen
HandcirkelzaagRecht en gehoekt zagen; draadloos verkrijgbaarNiet zo nauwkeurig als een machine
ZaagtafelIdeaal voor langszagen; kan ook afkorten en onder verstek zagen, kan groeven en sponningen maken; snel, sterk en nauwkeurigVoorzichtigheid geboden vanwege het risico op terugslaan; ruimte rondom nodig, neemt dus veel ruimte in; afkorten beperkt door grootte van de tafel (verlengers en verkrijgbaar)
AfkortzaagHeel nauwkeurig voor afkorten en onder verstek zagen; kan ook groeven en sponningen maken; snel klaargezet; draagbaarGevaarlijk vanwege het open, bewegende zaagblad; beperkt door armlengte, dus lastig voor langszagen van grote panelen
RadiaalafkortzaagOnovertroffen voor afkorten; kan ook onder verstek en langszagen en groeven en sponningen maken; kan tegen een muur gezet worden; accessoires voor andere taken verkrijgbaarGevaarlijk vanwege het open, bewegende zaagblad; beperkt door armlengte, dus lastig voor langszagen van grote panelen
LintzaagIdeaal voor bochten; kan ook haaks, onder verstek en langszagen en sponningen maken; relatief stil en veilig – het blad beweegt omlaag; kan dit hout zagenZaagt niet zo netjes of snel als andere machines bij recht zagen

Zaagbladen

Zaagbladen zijn ontworpen voor verscheidenheid aan taken, van langszagen en afkorten tot algemeen gebruik; sommige geven ook een gladde afwerking. Sommige bladen worden weggegooid als ze bot zijn, zoals decoupeerzaagjes, andere kunnen geslepen worden, zoals cirkelzaagbladen. Het loont om cirkelzaagbladen met wolfraamcarbide punten te kopen. Ze zijn duurder en moeten professioneel geslepen worden, maar zijn dat wat betreft zaagcapaciteiten en duurzaamheid meer dan waard.

MAKITA ACCESSOIRES ZAAGBLAD PCD 305X30X2,5 8T 8G VECELCEMENT - B-23020

MAKITA ACCESSOIRES ZAAGBLAD PCD 305X30X2,5 8T 8G VECELCEMENT – B-23020

Prijs: €163,35

MILWAUKEE ACCESSOIRES ZAAGBLAD VOOR MS 305 DB 305 / 30 (96 TANDEN) - 4932352143

MILWAUKEE ACCESSOIRES ZAAGBLAD VOOR MS 305 DB 305 / 30 (96 TANDEN) – 4932352143

Prijs: €154,53

Veiligheid bij zaagmachines

Gebruik gereedschappen om het hout in de machine te voeren en houd jouw handen uit de buurt van het blad. Een duwlat is een stuk hardhout of multiplex met een inkeping aan het eind om het werkstuk mee te duwen; de lat is aan het andere eind afgerond bij wijze van handvat. Met een veerdrukplaat, een plaat met een serie inkepingen aan een kant, houd je het werkstuk met een veeractie tegen, zodat het niet beweegt in de machine.

Lasergeleiding

Veel elektrische zagen, zoals de decoupeerzaag en afkortzaag, zijn verkrijgbaar bij lasergeleiding; deze is ook los verkrijgbaar. De laser projecteert een smalle rode lijn langs de baan van het blad; sommige projecteren twee smalle lijnen om de zaagsnede aan te geven.

Tips voor handzagen

 • Plaats het zaagblad zo dat het volledig aan de afvalkant van de zaaglijn staat; anders gaat de zaagsnede nog van het formaat van het werkstuk af.
 • Bij het trekken van de zaag komen splinters los. Probeer zo te zagen dat de splinters aan de verkeerde kant van het hout komen.
 • Zaag niet te dicht bij de rand van het hout, daardoor kunnen de vezels losgaan – 6 mm is de minimumafstand.
 • Ondersteun altijd het afvalhout als je bijna klaar bent met zagen, anders breekt het af en versplintert het.

Handzaag

Handzagen worden gebruikt om hout en panelen in kleinere delen te zagen. Ze verschillen in het aantal en de hoek van de zaagtanden en zijn gemaakt voor langszagen en afkorten Er zijn zagen voor afkorten, voor langszagen en voor algemeen gebruik. Alle typen zijn verkrijgbaar in verschillende bladlengtes.

Irwin Handzaag Gasbeton HP hardmetalen tanden 700 mm 10505548

Irwin Handzaag Gasbeton HP hardmetalen tanden 700 mm 10505548

Prijs: €40,89

wolfcraft Handzaag 350 mm 4024000

Wolfcraft Handzaag 350 mm 4024000

Prijs: €21,90

Gebruik van een handzaag

 1. Klem het hout op een werkbank of steun het op een zaagbok of andere stevige ondergrond; misschien heb je nog een knie nodig om het op zijn plaats te houden. Houd de zaag stevig vast met de wijsvinger gestrekt voor betere controle. Zet het blad onder een hoek tegen de verre rand aan de afvalkant van de gemarkeerde lijn.
 2. Maak een paar korte, achterwaartse halen om een begin te maken. Gebruik jouw duim als geleiding.
 3. Ga over op lange, gelijkmatige heen-en-weerbewegingen. Houd jouw oog direct boven en in lijn met het blad. Een goede zaag moet gemakkelijk door het hout gaan, bijna door zijn eigen gewicht; jouw taak is de zaag te geleiden, niet om te duwen. Als het voelt en klinkt alsof het echt moeite kost, dan gebruik je de zaag waarschijnlijk onder de verkeerde hoek. Duw een klein houten wigje in de zaagsnede om hem open te houden.

Kapzaag

Een kapzaag heeft een stalen of messing strip over de rug van het blad, waardoor de controle beter is dan bij een handzaag. Hij heeft bovendien een groter aantal fijnere tanden, zodat hij nauwkeuriger en netter zaagt. Gebruik de kapzaag voor het maken van verbindingen en nauwkeurig werk. Een kapzaag is geschikt voor algemeen gebruik. Een toffelzaag is een speciale kapzaag voor het maken van zwaluwstaartverbindingen; hij wordt ook voor heel fijn werk gebruikt.

BAHCO Kapzaag PC-12-TEN

BAHCO Kapzaag PC-12-TEN

Prijs: €27,56

wolfcraft Kapzaag fijn 300 mm 6950000

Wolfcraft Kapzaag fijn 300 mm 6950000

Prijs: €29,95 €22,93

Een kapzaak gebruiken

 1. Zet het hout vast; hier werd een zaagplank gebruikt. Laat de afgetekende lijn gelijk lopen met het eind (de stop) van de zaagplank. Pak de zaag stevig vast met de wijsvinger gestrekt voor extra controle. Gebruik jouw andere hand om het hout op zijn plaats te houden tegen de stop van de zaagplank. Werk aan de afvalkant van de getekende lijn en trek de zaag rustig een paar keer naar achteren over de verre rand om een begin te maken. Houd jouw oog boven het zaagblad.
 2. Heb je een begin, zet de zaag dan parallel aan het oppervlak en trek hem over de hele zaaglijn om een zaagsnede te maken. Ga dan over op gestage heen-en-weerbewegingen.
 3. Je kunt het hout ook in een bankschroef zetten en met twee handen zagen. Dan kun je de getekende lijn beter volgen.

Figuurzaag

Een figuurzaag heeft een smal zaagblad dat in een frame gespannen is. Een hand of kapzaag kan alleen recht zagen, maar met het blad van een figuurzaag kan in alle richtingen gezaagd worden. Gebruik deze zaag voor heel fijne lijnen en bochten. Een figuurzaag is een goede zaag voor het verwijderen van afval van zwaluwstaarten, als een toffelzaag daar nog te groot voor is.

Silverline Figuurzaag (300 mm)

Silverline Figuurzaag (300 mm)

Prijs: €16,99

Silverline Figuurzaag Met 5 Zaagbladen (170 mm)

Silverline Figuurzaag Met 5 Zaagbladen (170 mm)

Prijs: €12,99

Gebruik van een figuurzaag

 1. Zet het hout vast in een bankschroef zodat je beide handen kunt gebruiken. Bij het uitzagen van een interne vorm boor je eerst een gat in het hout, net binnen de getekende zaaglijn. Draai de stelschroef los en haal een eind van het zaagblad uit de houder. Haal het blad door het gat en duw het terug in de houder. Draai de schroef weer vast en zorg dat het blad niet gedraaid is.
 2. Houd de zaag met beide handen vast en maak rustige heen-en-weerbewegingen langs de afvalkant van de lijn. Het blad kan in het frame roteren, dus kun je elke vorm zagen; je kunt het blad losdraaien om het zo nodig aan te passen. Haal een kant van het blad los om het zaagje te verwijderen als je klaar bent.

Elektrische figuurzaag

Deze zaag, ook bekend als figuurzaagtafel, is een fijngetande zaag die gebruikt wordt met goedkope wegwerpzaagjes die met een snelle beweging op en neer zagen. Hij wordt gebruikt voor het zagen van scherpe hoeken, allerlei bochten kan gedraaid worden om onder verstek te zagen. De zaag moet aan een werkblad of op een speciale basis bevestigd worden.

vidaXL Figuurzaagmachine elektrisch met voetpedaal en LED-lampje 125 W

VidaXL Figuurzaagmachine elektrisch met voetpedaal en LED-lampje 125 W

Prijs: €155,99 €147,99

vidaXL Figuurzaagmachine met verlichting zaagdiepte 406 mm

VidaXL Figuurzaagmachine met verlichting zaagdiepte 406 mm

Prijs: €128,99

Gebruik van de figuurzaagtafel

 1. Lees de handleiding van de fabrikant om het juiste zaagblad te kiezen voor wat je gaat zagen. Haal voor intern zaagwerk het blad los door de stelschroef los te draaien. Boor een gat in het afvaldeel, haal het zaagblad erdoor en zet dat weer in de zaag vast.
 2. Houd het hout stevig op de tafel vast en voer het geleidelijk in het blad. Houd jouw handen aan weerskanten van het blad, nooit direct in lijn ermee. Vertraag bij scherpe bochten en hoeken, zodat het blad ruimte krijgt en verander dan van richting.
 3. Om onder verstek te zagen zet je de tafel onder de gewenste hoek. Je zaagt daarna normaal.

Beschermkap / geleider

De beschermkap kan ronddraaien om als geleider te fungeren. Dat is handig om dunne werkstukken zo vast te houden dat ze niet gaan trillen.

Decoupeerzaag

De decoupeerzaag is een veelzijdig stuk gereedschap voor het maken van rechte, gebogen of gehoekt zaagsneden. De meeste decoupeerzagen hebben een instelbare snelheid en naast de op-en-neerbeweging een instelbare pendelbeweging. Een decoupeerzaag is gemakkelijk te bedienen als je geleerd hebt de druk op het houtoppervlak te houden om het omhoog grijpen van het blad (veroorzaakt doordat de tanden omhoog staan) tegen te gaan.

MILWAUKEE M18 FBJS-502X | ACCU DECOUPEERZAAGMACHINE - 4933464800

MILWAUKEE M18 FBJS-502X | ACCU DECOUPEERZAAGMACHINE – 4933464800

Prijs: €521,70

BOSCH BLAUW GST 18 V-LI S ACCU DECOUPEERZAAG | 5.0AH LI-ION IN L-BOXX + GEDORE SET IN L-BOXX - 0615990J7F

BOSCH BLAUW GST 18 V-LI S ACCU DECOUPEERZAAG | 5.0AH LI-ION IN L-BOXX + GEDORE SET IN L-BOXX – 0615990J7F

Prijs: €483,96

Gebruik van een decoupeerzaag

 1. Zet het zaagblad bij het zagen van bochten in de richting van de zaaglijn, zet de zaag aan en volg de lijn uit de vrije hand. Zaag voor scherpe hoeken rechte sneden door het afvalhout tot aan de hoek, ga dan verder langs de lijn.
 2. Boor voor intern zaagwerk eerst een gat in het afvaldeel en steek daar het zaagblad in, of gebruik een insteektechniek met een speciaal zaagblad. Zet hiervoor de zaag voorover op de voorkant van de zoolplaat, zet de zaag aan en draai de zaag rechtop, zodat het blad in het hout dringt.
 3. Voor rechte sneden gebruik je een geleider die je op het hout vastzet, of de bijgeleverde geleider. Je kunt de zoolplaat draaien om onder verstek te zagen.
 4. Je kunt een stokpasser benutten om grote cirkels te zagen. Gebruik hiervoor de sleuren in de zoolplaat.

Handcirkelzaag

Dit handige gereedschap wordt gebruikt voor het maken van rechte zaagsneden. Er zijn verschillende bladen voor afkorten en langzagen. Ze zijn er in verschillende doorsneden en kunnen op verschillende diepten ingesteld worden, zodat je helemaal of slechts gedeeltelijk in het hout zaagt. De zoolplaat kan aangepast worden tot een hoek van maximaal 45 graden.

SPERO SP2120 INVAL HANDCIRKELZAAG | + 1400MM GELEIDERAIL EN 3 ZAAGBLADEN - SP2120

SPERO SP2120 INVAL HANDCIRKELZAAG | + 1400MM GELEIDERAIL EN 3 ZAAGBLADEN – SP2120

Prijs: €469,-

EUROBOOR EHC.230/4 HANDCIRKELZAAG 230 MM - EHC.230/4A

EUROBOOR EHC.230/4 HANDCIRKELZAAG 230 MM – EHC.230/4A

Prijs: €435,-

Gebruik van een cirkelzaag

 1. Klem het werkstuk stevig vast en gebruik de stelschroef om de zaagdiepte in te stellen. Houd de handgreep stevig vast met beide handen en start de motor voor het blad het hout raakt.
 2. Om een parallelle zaagsnede te maken zet je de geleider aan de zoolplaat vast op de gewenste afstand. Laat de geleider stevig tegen het paneel lopen tijdens het zagen. Gebruik een vastgeklemde lat of mal voor andere posities.
 3. Verstel de hoek van de zoolplaat om onder verstek te zagen.

Spouwmes

Een spouwmes is een gebogen strip metaal achter het zaagblad. Het voorkomt dat het zaagblad vastloopt in de zaagsnede, wat gevaarlijk kan zijn.

Zaagtafel

Een zaagtafel bestaat uit een metalen tafel met een opening in het midden waardoor een cirkelzaagblad steekt. Het blad kan omhoog, omlaag of onder een hoek van 45 graden gezet worden. De tafelzaag wordt gebruikt voor snel en nauwkeurig langszagen en afkorten. Een zaagblad met wolfraamcarbidelaag op de tanden (of universeel) is goed voor algemeen gebruik.

SCHEPPACH ZAAGTAFEL STRUCTO 5.0, 400V - 1901308902

SCHEPPACH ZAAGTAFEL STRUCTO 5.0, 400V – 1901308902

Prijs: €1.067,66

BOSCH BLAUW GTS 10 XC ZAAGTAFEL | 254 MM | 2100 WATT | + GTA 6000W - 0615990EM9

BOSCH BLAUW GTS 10 XC ZAAGTAFEL | 254 MM | 2100 WATT | + GTA 6000W – 0615990EM9

Prijs: €964,13

Verstekaanslag

De verstekaanslag loopt in gleuven die aan weerszijden van het zaagblad in de tafel zitten. De aanslag geleidt het hout bij het afkorten en kan onder een hoek ingesteld worden om onder verstek te zaken. Voor lange werkstukken is het zinvol om de verstekaanslag te verlengen met afvalhout; sommige tafelzagen zijn uitgerust met instelbare verlengers voor het zagen van groot materiaal.

Breedtegeleider

De geleider loopt parallel aan het zaagblad. Als je een stuk hout in de lengte zaagt, geleidt de geleider het hout, terwijl het door het zaagblad geschoven wordt. Probeer nooit een dergelijke handeling, of enige andere, met de vrije hand te doen; de kans dat je de controle verliest, is te groot.

Instelling zaagdiepte

De mooiste zaagsnede krijg je als het zaagblad zo instelt dat de tanden ongeveer 6 mm boven het werkstuk uitsteken. Dat is tevens een veiligheidsmaatregel: laat nooit meer zaagblad uitsteken dan nodig.

Instelling zaaghoek

Je kun het blad tot maximaal 45 graden kantelen.

Langszagen

 1. Stel de geleider in op de juiste afstand van het zaagblad. Bij het zagen van een breed paneel houd je jouw handen ruim van het zaagblad verwijderd bij het geleiden van het werkstuk. Voor smallere stukken gebruik je een duwlat of veerdrukplaat om het hout te geleiden, zodat jouw vingers uit de buurt van het zaagblad blijven.
 2. Voor langszagen van een wankant gebruik je een iets grotere plaat muliplex onder het paneel. Je gebruik nu het multiplex om de wankanten te verwijderen.

Afkorten

Voor het afkorten zet je de verstekgeleider in een hoek van 90 graden op het blad. Voor lange stukken kun je de geleider verlengen. Gebruik beide handen om het hout tegen de geleider te houden en de geleider door de sleuf te bewegen om het hout tegen het zaagblad te duwen; zet het werkstuk zo nodig aan de geleider vast. Voor herhaald werk kun je een stuk afvalhout aan de breedtegeleider (rechts) of verleningslat (onder) vastklemmen om als stop te fungeren.

Zaaghoeken

 1. Stel de verstekgeleider in op 45 graden om onder verstek te zagen. Andere hoeken zijn ook mogelijk.
 2. Je kunt ook de verstekgeleider op 90 graden laten staan, maar het zaagblad onder een hoek instellen.
 3. Als je beide instellingen verandert, krijg je een dubbel verstek.

Sponningen of groeven zagen

 1. Lees op de volgende bladzijde de informatie over speciale beschermkappen voor deze techniek. Het is het beste de smalste kant van het hout eerst te zagen. Stel de breedtegeleider in op de gewenste afstand van het zaagblad voor het maken van de eerste zaagsnede. Zaag je een groef zoals hier, draai het hout voor de tweede zaagsnede naar de andere kant.
 2. Stel de breedtegeleider opnieuw in en zaag het afval weg voor het maken van een sponning. Zaag nog een sponning aan de andere kant als je een pen wilt maken.

Een groef zagen

 1. Zet het zaagblad lager, zodat het slechts door een deel van het hout zaagt tot de gewenst diepte. Stel de breedtegeleider op de gewenste afstand in en geleid het hout langs de geleider voor een zaagsnede voor de eerste kant van de groef. Herhaal dit aan de andere kant.
 2. Verwijder het afval van de groef door het hout verschillende malen over het zaagblad te halen, waarbij je de geleider steeds iets verstelt. Ga door tot de groef open is.

Een dwarsgroef zagen

Je kunt op dezelfde manier een dwarse groef zagen. Moet je dit echter vaak doen, dan is het zinvol hier een speciale zet voor aan te schaffen. Die bestaat uit twee buitenste zaagbladen voor de zijkanten van de groef en een blad voor het verwijderen van het midden ervan. Je kunt de breedte van de set aanpassen door het aantal middenbladen aan te passen. Als de set is geinstalleerd, kun je in één keer een dwarsgroef zagen.

Afkortzaag

De afkortzaag is een soort radiale cirkelzaag die uiterst nauwkeurig kan afkorten en onder verstek kan zagen. Deze draagbare machine bestaat uit een cirkelzaagblad dat boven een draaibare tafel hangt; de tafel kan tot 45 graden gedraaid worden voor zagen onder verstek. Bij geavanceerde afkortzagen kan ook het blad nog gekanteld worden voor het maken van dubbel verstek. Bij sommige afkortzagen kan het blad aan een handgreep naar voren gehaald worden over een glijarm, wat de capaciteit van de zaag vergroot, zodat er groter materiaal gezaagd kan worden.

BOSCH BLAUW GCM 12 GDL AFKORTZAAG | 305 MM | 2000 WATT | + ONDERSTEL GTA 2500 W - 0615990FZ6

BOSCH BLAUW GCM 12 GDL AFKORTZAAG | 305 MM | 2000 WATT | + ONDERSTEL GTA 2500 W – 0615990FZ6

Prijs: €1.233,99

HIKOKI C3610DRAW4PZ COMBOSET - C3610DRA MULTIVOLT ACCU AFKORTZAAG 255MM 36V

HIKOKI C3610DRAW4PZ COMBOSET – C3610DRA MULTIVOLT ACCU AFKORTZAAG 255MM 36V

Prijs: €1.089,53

Afkorten

Zet het blad op 90 graden ten opzichte van de geleider, duw het hout tegen de geleider en zorg dat de zaaglijn goed staat ten opzichte van het zaagblad. Zet de zaag aan en gebruik de handgreep om het blad omlaag en door het hout te laten zakken; het zaagblad trekt zich automatisch terug. Als je het blad omhoog brengt na het zagen, zal de kap omlaag komen. Om een brede plank te zagen haal je gewoon het blad naar je toe langs de glijarm. Zet de motor aan en maak dan de zaagsnede.

Hoeken zagen

 1. Om onder verstek te zagen draai je de tafel naar het gewenste aantal graden. Duw het hout tegen de geleider en zaag op de normale manier.
 2. Voor een dubbel verstek draai je niet alleen de tafel, maar ook het zaagblad. Je moet misschien de beschermkap aanpassen om de ruimte te creëren die voor een dergelijke handeling nodig is; controleer dit door het blad te laten zakken als de zaag nog uitstaat.

Groeven en sponningen

Bij sommige afkortzagen is de zaagdiepte instelbaar. Dat geeft je de mogelijkheid de twee lijnen voor elke kant van de groef te zagen; je kunt het afval met een aantal zaaggangen verwijderen. Pas dezelfde procedure toe voor het maken van een sponning.

Radiaalafkortzaag

Een radiaalafkortzaag is een cirkelzaag die aan een horizontale arm hangt die heen en weer zwaait. Het blad kan op elke positie ingesteld worden. De zaag wordt voornamelijk gebruikt om af te korten, maar kan ook langszagen. Het blad kan roteren en schuin gezet worden om onder verstek te zagen en verhoogd en verlaagd worden voor groeven en sponningen.

MAKITA DLS111PT2U 2X18 V RADIAAL AFKORTZAAG 260 MM 5,0 AH ACCU (2 ST), DUO SNELLADER

MAKITA DLS111PT2U 2X18 V RADIAAL AFKORTZAAG 260 MM 5,0 AH ACCU (2 ST), DUO SNELLADER

Prijs: €1.035,16

MAKITA LS1219L 230V RADIAAL AFKORTZAAG 305 MM | 1800W 305MM

MAKITA LS1219L 230V RADIAAL AFKORTZAAG 305 MM | 1800W 305MM

Prijs: €919,60

Accessoires

De radiaalzaag kan uitgebreid worden met verschillende accessoires om hout mee te vormen. Hij kan gebruikt worden als schuurmachine, slijper of schaafmachine. Er kan ook een frees op gemonteerd worden.

Tafel

Bij het volledig doorzagen van een paneel moet het blad van de radiaalafkortzaag door de tafel gaan waar het hout op ligt. Bescherm de tafel door er met dubbelzijdig plakband een dunne plaat MDF of multiplex op te bevestigen. Vervang deze plaat zo nodig.

Beschermkap en terugslagbeveiliging

Bij het zagen wordt de beschermkap ver genoeg teruggetrokken om het zaagblad ruimte te geven; het sluit het blad naderhand weer automatisch af. Bij het langszagen moet je het spouwmes achter het blad laten zakken om de zaagsnede open te houden en de terugslagbeveiliging inschakelen zodat het werkstuk niet teruggeslagen wordt.

Afkorten

Stel het blad op 90 graden ten opzichte van de geleider in, boven de zaaglijn. Het kan helpen inkepingen in de geleider te maken als referentiepunt. Je kunt een stop op de geleider klemmen als je een aantal dezelfde stukken moet zagen. Haal het blad over het hout; het zal automatisch naar de startpositie terugkeren.

Langszagen

Stel het spouwmes en de terugslagbeveiliging in. Roteer het blad 90 graden tot het parallel aan de geleider is en zet het vast. Gebruik duwlatten om het hout onder het blad te brengen. Voer het hout door in de tegengestelde richting van de draaiing van het blad; doe je het andersom; dan kan het blad het hout uit jouw handen rukken.

Een sponning of groef zagen

Stel de diepte van het blad in en haal het blad een aantal keer over het hout in heel korte afstanden. Klopt het hout tegen een werkblad zodat de gezaagde strippen afbreken en gebruik dan de zaag om het oppervlak gelijk te maken. Je kunt dezelfde procedure toepassen voor groeven (of een speciale set gebruiken).

Onder verstek zagen

Om onder verstek te zagen stel je de arm in op 45 graden. Zet het hout tegen de geleider, boven de zaaglijn en haal de arm naar je toe om de zaagsnede te maken. Je kunt alle hoeken zagen door gewoon het blad op de gewenste hoek in te stellen.

Lintzaag

Deze zaag voor algemeen gebruik heeft een smal zaagblad zonder eind dat om twee tot drie wielen loopt, waarvan er een elektrisch aangedreven wordt. Dit flexibele blad is geschikt voor het zagen van bochten en rechte lijnen en de tafel kan tot 45 graden schuin gezet worden om onder verstek te zagen. Omdat het blad omlaag zaagt, is er geen terugslaggevaar.

METABO BAS 318 PRECISION WNB LINTZAAGMACHINE - 619009000

METABO BAS 318 PRECISION WNB LINTZAAGMACHINE – 619009000

Prijs: €766,-

MAKITA LB1200F LINTZAAGMACHINE | 900W

MAKITA LB1200F LINTZAAGMACHINE | 900W

Prijs: €599,80

Zaagbereik

De afstand tussen het zaagblad en de kolom bepaalt de maximumbreedte van het zaagwerk. De afstand tussen de tafel en de verhoogde bladgeleider bepaalt de maximumdikte van het hout dat gezaagd kan worden.

Zaagblad

Er zijn allerlei zaagbladen verkrijgbaar die voor verschillende materialen bedoeld zijn. Er zijn ook bladen met grovere tanden voor sneller zagen, of fijnere voor een nette afwerking, net als smalle bladen voor kraappe bochten. Span de bladen zoals aangegeven in de handleiding.

Bladbeschermer en geleider

Deze moeten zo geplaatst worden dat er net voldoende ruimte is voor het werkstuk eronder: 15-25 mm. Verstel de bladgeleider zo dat de achter-en zijkanten van het zaagblad gesteund worden. Er moet altijd wat ruimte zijn aan de achterkant van het zaagblad en het blad moet midden tussen de geleiders lopen. Let op: op de foto’s staan ze niet altijd in de aanbevolen positie, maar zo is de baan van het blad duidelijker. Lees de gebruiksaanwijzing voor een juiste instelling van alle onderdelen.

Bochten zagen

 1. Let het hout op de tafel en voer het met de hand door de machine, waarbij je de vorm volgt en jouw handen bij het zaagblad weghoudt. Als het blad vastloopt in een scherpe hoek laat je het gewoon weglopen in het afvalhout en begin je opnieuw met een paar oppervlakkige bochten tot de goede vorm heeft.
 2. In situaties waar het blad niet door het afval kan lopen, maak je een serie rechte zaagsneden naar de getekende lijn en zaag vervolgens de vorm uit. Het afval valt vanzelf weg.

Langszagen

Let het werkstuk tegen de breedtegeleider en stel de geleider in zodat de zaaglijn gelijk ligt met het zaagblad. Voer het hout door de machine en houd het tegen de geleider aan. Gebruik tegen het eind een duwlatje of veerdrukplaat.

Afkorten

Bevestig de glijdende verstekgeleider op de tafel en leg het werkstuk ertegenaan, zodat de zaaglijn gelijk ligt met het zaagblad. Moet je meerdere gelijke stukken zagen, bevestig dan een verlengmal aan de geleider en klem een stuk afvalhout vast als stop. Duw de geleider over de tafel om de zaagsnede te maken.

Verstek en sponningen

 • Zet de verstekgeleider onder een hoek om onder verstek te zagen of zet ook de tafel schuin voor dubbel verstek.
 • Voor het zagen van een pen zaag je eerst de borstlijnen haaks en verwijder je het afval door langs te zagen. Sommige lintzagen hebben een dieptestop, maar je kunt ook blokken afvalhout als stop gebruiken.

Fred’s Bouwtekeningen

Wil je 10.000 bouwtekeningen met stapsgewijze instructies?

Fred's Bouwtekeningen

Plaats een reactie