Hout schuren: tips over de aanschaf en gebruik

Voor je een project afwerkt, moet het hele oppervlak glad en vlak zijn. Soms is het mogelijk zo’n oppervlak met een schaaf te bewerken, maar meestal heb je schuurmiddelen en -technieken nodig, vooral bij hout met een onregelmatige draad of andere oppervlakte problemen. Schuurtechnieken worden ook toegepast bij fijne vormgeving. Schuren met een schraper geeft een heel fijn, zijdeachtig oppervlak, net als bij beitelen. Schuren met schuurpapier verwijdert stofdeeltjes: schuurpapier is verkrijgbaar in verschillende gradaties, van grof tot fijn. Hiermee krijg je een steeds gladdere afwerking.

Schuurmateriaal

De gradaties van schuurpapier worden bepaald door de grofheid van de korrel (de schurende delen). Over het algemeen ga je van grof naar fijn, tot het hout glad is en er geen schuurkrassen meer zijn. Een typische volgorde om te schuren voor het afwerken zou zijn 100, 180 en 240. Vervang schuurpapier als het niet meer pakt en vol stof zit en veeg het hout met een doek schoon tussen de schuurgangen, om het stof te verwijderen.

BOSCH ACCESSOIRES 25-DELIGE SCHUURPAPIERSET VOOR EXCENTRISCHE SCHUURMACHINE | 2607019497 - 2607019497

BOSCH ACCESSOIRES 25-DELIGE SCHUURPAPIERSET VOOR EXCENTRISCHE SCHUURMACHINE | 2607019497 – 2607019497

Prijs: €13,95

GradatieKorrelToepassing
Zeer grof40
60
Ruw vormen
Grof80
100
Vormen
Medium120
150
180
Vormen en afwerken
Fijn220
240
280
Afwerken
Zeer fijn320
360
400
500
600
Laatste hand,
scherpe randen verwijderen,
schuren tussen laklagen.
 1. Glaspapier: Dit wordt gebruikt op onbewerkt zachthout en schilderwerk; niet geschikt voor fijn werk.
 2. Granaatpapier: dit werkt netjes en geeft een glad oppervlak. Het is geschikt voor het fijnere werk. Het is verkrijgbaar in een heel fijne korrel, voor de hand en voor machines.
 3. Aluminiumoxide: dit is iets harder dan granaatpapier en wordt vaak gebruikt in schuurmachines. Het gaat langer mee, maar geeft niet zo’n mooie afwerking.
 4. Siliciumcarbide: dit wordt gebruikt door metaalbewerkers en ook wel “watervast” schuurpapier genoemd. Meubelmakers gebruiken een zelfsmerende versie de ze droog gebruiken. Dit is ideaal voor het schuren van gepolijste afwerkingen. De harde korrel kan voor plaatmateriaal gebruikt worden, dat lastig te schuren is vanwege het hoge lijmgehalte.
 5. Flexibel papier: flexibel schuurpapier met een korrel van aluminiumoxide of siliciumcarbide wordt gebruikt voor het schuren van ronde en afwijkende vormen.
 6. Staalwol: de fijnere versie wordt gebruikt voor het glad maken van oppervlakken tussen laklagen in of voor het aanbrengen van was.

Schuren met de hand

Gebruik altijd een schuurblok bij het schuren van vlak werk met de hand. Hoe goed je ook jouw best doet, als je alleen schuurpapier gebruikt, krijgen de oppervlak onregelmatigheden. Een schuurblok van kruk is stevig en enigszins veerkrachtig. Het moet goed in jouw hand passen. Zet het werk vast in een klem of bankschroef en draag altijd een stof- of volgelaatsmasker.

BOSCH ACCESSOIRES SCHUURBLOK 80 X 120 MM 1ST - 2607000637

BOSCH ACCESSOIRES SCHUURBLOK 80 X 120 MM 1ST – 2607000637

Prijs: €6,05

Gebruik van een schuurblok

 1. Scheur een stuk schuurpapier af dat om het blok past; scheur het af langs een scherpe rand, bijvoorbeeld een stalen maatlat. Vouw het papier stevig om het blok. Wrijf het papier stevig over het oppervlak, met de draad mee. Werk nooit tegen de draad in, dat veroorzaakt piepkleine krasjes die lastig te verwijderen zijn en soms zichtbaar worden als e de afwerklaag aanbrengt.
 2. Over het algemeen moeten houten voorwerpen geen scherpe randen hebben, dus maak alle randen glad met fijn schuurpapier.

Alternatieve hulpmiddelen

Je kunt van alles een geschikt hulpmiddel maken voor het schuren van ronde vormen. Gebruik bijvoorbeeld een stuk plastic pijp voor een holle schuurvorm; zet jouw vingers aan beide uiteinden om recht te blijven schuren. Wikkel schuurpapier om een latje om ronde vormen te schuren; houd het latje in de ene hand om te schuren en draai het werk met de andere. Je kunt ook een dunne strip schuurpapier opvouwen of oprollen om ronde delen te schuren.

Elektrisch en machinaal schuren

Elektrisch of machinaal schuren gaat meestal sneller en efficiënter dan met de hand. Deze gereedschappen kunnen snel lagen verwijderen en mooi afwerken. Er zijn diverse soorten en maten schuurmachines, zowel statische als handgereedschap. Enige vorm van afzuiging is belangrijk; draag altijd een stof- of volgelaatsmasker.

BOSCH BLAUW GSS 160-1 A MULTI 3 IN 1 SCHUURMACHINE IN L-BOXX - 06012A2300

BOSCH BLAUW GSS 160-1 A MULTI 3 IN 1 SCHUURMACHINE IN L-BOXX – 06012A2300

Prijs: €159,65

Werkbankschuurmachine

Deze op een werkbank gemonteerde machine is vooral zinvol voor kleine stukken, maar wees heel voorzichtig, want ze kan gemakkelijk te veel hout wegschuren. Voor een goed resultaat moe je precies te werk gaan. Je kunt de geleider en tafel gebruiken als geleiding voor het schuren van hoeken en kopse kanten.

Draagbare bandschuurmachine

Een bandschuurmachine heeft een schuurband die via twee rollers over een vlak bed loopt. Ze is bedoeld voor zwaar en snel werk en is lastig onder controle te houden; ze kan fijn werk volledig ruïneren.

Vlakschuurmachine

Bij deze machine worden vellen schuurpapier onder de zoolplaat vastgeklemd. Het apparaat is ontworpen om een krasvrije oppervlak te produceren. De zoolplaat beweegt in cirkels, niet heen en weer. Een excentrische schuurmachine beweegt excentrisch, terwijl hij roteert om een schuureffect te creëren. Er zijn ook palmschuurmachines.

Bandschuren

 1. Til de schuurmachine op en schakel de stroom in. Zet het apparaat op het werkstuk en begin het direct te bewegen. Houd het stevig vast en stop niet met bewegen zolang de band loopt. Doe je dat wel, dan krijg je een moet in het hout. Het gevaar is vooral groot bij hoeken en randen, die snel in het niets verdwijnen. Til de schuurmachine van het werkstuk voor je haar uitschakelt.
 2. Een bandschuurmachine kan omgedraaid worden om vlak of rond te schuren. Klem de machine vat op de werkbank en houd het werk goed vast.
 3. Deze smalle stripschuurmachine kan razendsnel hout vormgeven. Zet het werk in een bankschroef. Je moet goed de controle behouden, vooral over de punt die het werk doet.

Schuurschijf

Een schuurschijf is heel handig en nauwkeurig voor het schuren van rechte, gehoekte of gebogen kopse kanten. Zorg dat het werk tegen de draairichting van de schijf in geschuurd wordt, dan zal het omlaag geduwd worden. Door zowel de verstekgeleider als de tafel te kantelen kun je een dubbel verstek schuren.

MAKITA ACCESSOIRES SCHUURSCHIJF YELLOW DIAMETER 150MM KORREL 500 - B-39394

MAKITA ACCESSOIRES SCHUURSCHIJF YELLOW DIAMETER 150MM KORREL 500 – B-39394

Prijs: €53,64

Fred’s Bouwtekeningen

Klaar om te klussen? Ontvang meer dan 10.000 bouwtekeningen van Fred!

Plaats een reactie