Hout boren: tips voor de aanschaf en gebruik

De techniek van nauwkeurig boren is meestal een van de eerste dingen die geleerd worden. Een boor is essentieel. De gaten worden geboord doordat de houtvezels verwijderd worden door een boor die op snelheid in de kop van een elektrische of handboor ronddraait. De vezels worden gebroken en uit het gat verwijderd door de boorwindingen of groeven. Grotere gaten worden gemaakt met een schraapbeweging van een speedboor of vlakke boor die speciaal gemaakt is voor een elektrische boormachine.

Boren

Hoewel er nog steeds handboren gebruikt worden, zijn ze grotendeels verdreven door de veel efficiëntere elektrische boormachines, die met de hand of in een standaard gebruikt kunnen worden. Boren met variabele snelheid zijn het meest veelzijdig. Begin een gat op een lage snelheid en verhoog die als alles goed uitgelijnd is.

Het is verstandig en elk geval een aantal van verschillende afmetingen, een kleine accuboormachine voor het fijne werk en een grote elektrische boor te hebben. Voor het algemene werk worden spiraalboren gebruikt die en punt in het midden kunnen hebben. Met speedboren worden grotere gaten geboord. Alle boren zijn er in een verschillende maten.

MAKITA DLX2065PMJ 18 V COMBISET VOOR BOREN EN SCHROEVEN IN HOUT EN BETON + 4 ACCU'S

MAKITA DLX2065PMJ 18 V COMBISET VOOR BOREN EN SCHROEVEN IN HOUT EN BETON + 4 ACCU’S

Prijs: €798,60

Boorbits

  1. Spiraalboor voor kleine gaten.
  2. Deuvelboor voor houten deuvels die een rechte onderkant vereisen.
  3. Speedboot voor grote gaten.
  4. Verzinkboor om de schroef in het oppervlak te laten verzinken.
  5. Proppenboor om een stukje in zijn geheel te verwijderen, zodat het teruggezet kan worden.
MAKITA ACCESSOIRES P-57093 15-DELIGE BOREN & BITS ACCESOIRE SET - P-57093

MAKITA ACCESSOIRES P-57093 15-DELIGE BOREN & BITS ACCESOIRE SET – P-57093

Prijs: €29,68

Boorstandaard

Met een verplaatsbare boorstandaard kan nauwkeuriger gewerkt worden.

Een standaard gebruiken

Door de boormachine in een standaard te plaatsen kun je nauwkeuriger werken. Zorg dat de boor stevig in de standaard staat en doe de boor in de kop. Leg afvalhout onder het werk voor doorgaande gaten. Voor blinde gaten (gaten die niet helemaal doorgeboord worden) moet je de dieptestop instellen. Houd het werk voorzichtig met een hand vast (anders draait het rond), zet met jouw andere hand de boor aan en laat de boor rustig in het hout zakken.

BAIER BST 250 BOORSTANDAARD 250MM - BST 250

BAIER BST 250 BOORSTANDAARD 250MM – BST 250

Prijs: €1.107,-

Kolomboor

Dit is de grote broer van de elektrische handboormachine. Gebruik het liefst een kolomboor die ook als langgatboor te gebruiken is. De kolomboor kan op veel verschillende snelheden gebruikt worden en kan op de vloer o f op een werkbank gemonteerd worden. Kolomboren die op de vloer staan, kunnen lange voorwerpen aan.

HUVEMA HU 30 NC-4 KOLOMBOORMACHINE - 11105

HUVEMA HU 30 NC-4 KOLOMBOORMACHINE – 11105

Prijs: €1.134,93

Gebruik van een elektrische boor

  1. Zet de boor in de kop en draai hem vast. Klem het hout goed op de werkbank vast en markeer de positie die geboord moet worden met een kruis. Voor boren in kops hout is een boor met scherpe punt het beste (deuvelboor). Je kunt ook een begin maken met een priem.
  2. Grijp de boor goed vast, plaats jezelf boven het werk en begin met boren. Je kunt een dieptestop op de boor bevestigen of gewoon wat plakband aanbrengen om te zorgen dat je niet te diep boort.
  3. Bij het boren van rechte gaten stop je met boren als de punt door het hout steekt. Vervolgens draai je het werk om en boor je vanaf de andere kant; dat voorkomt splijten.
MAKITA DDF484RTJ 18V BOOR-/SCHROEFMACHINE KOOLBORSTELLOOS 5,0 AH ACCU (2 ST), SNELLADER, MBOX

MAKITA DDF484RTJ 18V BOOR-/SCHROEFMACHINE KOOLBORSTELLOOS 5,0 AH ACCU (2 ST), SNELLADER, MBOX

Prijs: €289,92

Fred’s Bouwtekeningen

Klaar om te klussen? Er staan meer dan 10.000 bouwtekeningen van Fred voor jou klaar!

Plaats een reactie