Aquariumbeginners: waar let je op?

Als je hebt besloten om een tropisch aquarium in te richten, is de eerste cruciale vraag: waar ga je het in jouw huis neerzetten? Vanzelfsprekend zal jouw keuze het formaat en doe vorm van het aan te schaffen aquarium mede bepalen.

Geschikte plek voor een aquarium

Gewoonlijk is er in elk huis wel een geschikte plek voor een aquarium. De plek kan van grote invloed zijn op het uiteindelijke succes. Het is misschien nodig dat je de indeling van de gehele kamer moet veranderen om het aquarium zo veel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Het is raadzaam om de indeling van de kamer op papier te tekenen en hiervoor de voor de hand liggende plaatsen van het aquarium te schetsen. Dat kun je uren schuiven met meubels besparen om daarna toch nog tot de conclusie te komen dat alles eenvoudig niet past!

Kies een plek uit waar het aquarium een blikvanger in het vertrek is, waar de bewoners de meeste tijd doorbrengen, zich ’s avonds ontspannen of waar ze eten. Het is erg populair om een aquarium als een scheidingswand te plaatsen, zodat het aquarium twee kanten te zien is. Je kunt het ook in een muur plaatsen om een “levend schilderij” te creëren. Als je eenmaal een geschikte plek hebt gekozen, controleer dan of het onderstel stevig genoeg is. Dat hout in de je moet nagaan of alle onderdelen van kant-en-klare kasten goed in elkaar gezet zijn.

Controleer ook of de vloer een dergelijk gewicht kan dragen. Een belangrijke regel is dat het aquarium op meerdere vloerbalken moet rusten en niet op één enkele balk. Vergeet ten slotte vooral niet te controleren of je de bak in de kamer kunt krijgen. Aquaria zijn immers niet flexibel of plat verpakt en ze zijn over het algemeen erg zwaar, onhandig en breekbaar.

Bak voor aquarium

Als je een geschikt plek voor ogen hebt, is het kiezen van een bak de volgende stap. Tegenwoordig zijn er veel vormen en afmetingen te koop en het is raadzaam wanneer jij je door een deskundige winkelaar laat adviseren.

Aquarium voor de vissen

Vissen “ademen” net als wij zuurstof in en kooldioxide uit. Deze gassen zijn in het water opgelost en gaan de bak in en uit via het oppervlak. Daarom heeft elk aquarium een groot wateroppervlak nodig om de uitwisseling van gassen voldoende te kunnen waarborgen. Dit belangrijk punt is van grote invloed op een optimaal ontwerp voor een aquarium. Gelukkig ziet het beste ontwerp wat leefbaarheid betreft er ook in een woonkamer mooi uit!

Daar we ernaar streven een levend schilderij te creëren dat een onderwaterlandschap laat zien, is het meest effectieve en fascinerende formaat een rechthoekig aquarium dat een “breedbeeld”-landschap laat zien. Dit is ideaal voor d vissen, omdat het een groot wateroppervlak heeft in verhouding tot de hoeveelheid wat er in de bak. Deze vuistregel sluit het hoge zuilvormige aquarium voor eens en altijd uit, omdat dit een vrij klein wateroppervlak heeft.

Slechts enkele soorten vissen kunnen in dit soort aquaria worden gehouden, maar ze zouden wel veel meer zorg nodig hebben dan in een aquarium van landschapsformaat. “Toegestane” variaties op het landschapsthema zijn het aquarium met een gebogen voorkant – in een rechthoekige vorm of met slechts één hoek-, evenals met een zeskantig aquarium. Compacte, kubusvormige aquaria zijn populair en ideaal voor kleine vertrekken.

Grote aquarium kopen

Streef ernaar het grootst mogelijk aquarium te kopen dat je zich financieel kunt veroorloven en waar je plaats voor hebt. De eenvoudige reden hiervoor is dat het bij het houden van vissen bij toenemend watervolume gemakkelijker wordt hun afvalproducten onder controle te houden. Hierdoor wordt een stabiel milieu verkregen. Ofschoon er effectieve filtersystemen zijn, geldt ook hier dat het welzijn van de vissen op den duur met een groter watervolume meer gediend is.

Aquarium & Meubel - Complete Starterset - Wit - EU Stekker

Aquarium & Meubel – Complete Starterset – Wit – EU Stekker

Prijs: €749,99

Controles vóór de aankoop van een aquarium

Als je eenmaal een aquarium hebt gekozen dat aan jouw eigen voldoet, stel jezelf dan de volgende vragen bij wijze van een minichecklist om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Kun je nog gemakkelijk in het aquarium ‘werken’ als het deksel erop ligt? kun je gemakkelijk regelmatig onderhoud op legen?

Kan een eventueel biotooop in het aquarium gemakkelijk worden onderhouden. Controleer regelmatig het glas van het aquarium en vervang het als er kleine puntjes in zitten, want dit zijn potentieel zwakke punten. Zelfs in een compact aquarium gaat veel water dat samen met de planten, stenen, uitrusting en vissen een mooie puinhoop van jouw woonkamer maakt, als het glas zou breken.

Een achtergrond voor de aquarium

Als jouw aquarium is ingericht en je geniet van het ontspannende effect van het kijken naar de vissen, is het laatste wat je wilt dat jouw blik wordt getrokken door slangen en kabels. Een achtergrond verbetert als die apparatuur en geeft een natuurlijke aanblik zodat jouw planten en vissen beter uitkomen. Donkeren achterwanden verminderen algengroei en geven de vissen een veiliger gevoel en zijn daardoor goed voor hun gezondheid.

Dimplex Opti-Virtual Aquarium

Dimplex Opti-Virtual Aquarium

Prijs: €1899,-

Driedimensionale achtergronden creëren een natuurlijke omgeving waar je jouw decoratie aan kunt aanpassen, maar bedenk wel dat een eenmaal aangebrachte achtergrond lastig is te verwijderen. In ons voorbeeldaquarium hebben we geen achtergrond gebruikt zodat we duidelijker de praktische volgorde van de stappen bij het opzetten van het aquarium kunnen laten zien.

Achtergrondposters voor aquarium

De eenvoudigste achterwanden zijn geplastificeerde posters die aan de buitenkant van het aquarium worden geplakt. ze zijn er in vele kleuren en taferelen, van natuurlijke planten en rotstaferelen tot dramatische landschappen. Weet je niet welk ontwerp je mooie vindt, kies dan een zwarte achtergrond. Dan steken de kleuren van jouw vissen het mooist af en ligt het accent op het leven in de bak.

Achtergrondposters zijn gemakkelijk aan te brengen met zelfklevende schuimkussentjes maar die laten openingen achter waar water langs kan lopen. Een betere manier is het gebruik van dubbelzijdig plakband langs de boven-en zijkanten van de bak. Vervolgens rol je de poster uit over het glas; uitstekende delen knip je daarna weg. Het kan lastig zijn de achtergrond te bevestigen zonder kreukels, maar je hoeft dit maar een keer te doen.

Voorgevormde achtergronden voor aquarium

Met voorgevormde achterwanden creëer je een realistischer en visueel aantrekkelijkere achtergrond. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen, zoals rotsen, granieten, keien of boomwortels. Een voorgevormde achtergrond is een grote factor in het uiterlijk van het aquarium en je kunt er zelfs mossen op laten groeien.

Kies verstandig; een voorgevormde achtergrond is een permanent onderdeel en is niet te verwijderen zonder de hele bak te strippen. Voorgevormde achtergronden zijn verkrijgbaar in verschillende maten maar meestal zijn ze te groot en moet je het overtollige deel wegsnijden. Eenmaal op maat wordt de achtergrond met de meegeleverde siliconenkit aan de binnenkant van de bak bevestigd.

Opbouw van het systeem voor aquarium

Behalve het aquarium van jouw keuze is er een grote reeks accessoires die je moet installeren om de balk lange tijd te laten draaien. Het is de moeite waar direct aan het begin te denken wat je nodig hebt en een lijst te maken zodat je niets vergeet.

Als je weet wat je nodig hebt, kun je een budget maken. Misschien kun e sommige accessoires goedkoper krijgen bij de aanschaf van het aquarium. Met uitzondering van het CO2-systeem, waar we het later over hebben, zijn alle accessoires in de kaders hieronder noodzakelijk voor de bak.

Accessoires voor aquarium

 • Filter
 • Verwarming
 • Thermometer
 • Substraat
 • Watertestsetjes
 • Ontchloringsmiddel
 • Bacteriestarter
 • Droogvoer
 • Decoratie en planten
 • Achtergrond
 • Emmer
 • CO2-systeem

Accessoires onderhoud aquarium

 • Ruitenreiniger
 • Doek of keukenrol
 • Grondreiniger
 • Slangen
 • Extra voer
 • Filtermateriaal ter vervanging
 • Schepnetje

De eerste dag van het montageproces wordt vooral in beslag genomen door het plaatsen van de bak, het installeren van de uitrusting en het aanbrengen van de eerste zware decoratiematerialen in het aquarium. Aan het eind van die dag krijg je echter al een goede indruk van hoe de opstelling er gaat uitzien. Zorg ervoor dat je de volgende gereedschappen bij de hand hebt, voordat je de apparatuur die je in de aquariumwinkel gekocht hebt monteert:

 • Een lange waterpas
 • Een schroevendraaier
 • Een scherpe schaar
 • Een borstel
 • Een waterkan
 • Enkele oude handdoeken
 • Een stekkerdoos met 4 stopcontacten
 • Een stekkerdoos met 4 stopcontacten
 • Een 24-uurs schakelblok
 • Dubbelzijdig plakband of zelfklevende strips
 • Bindbandjes
 • Een plastic emmer met een inhoud van 10 liter

De emmer heb je nodig zolang de opstelling intact blijft, zowel voor het transport van schoon water als van afvalwater. Bovendien kun je de emmer uitstekend gebruiken om er de onderhoudsgereedschappen voor het aquarium in op te bergen. Koop een emmer met een duidelijke schaalverdeling, want daarmee kun je gemakkelijk de watercapaciteit van jouw opstelling bepalen. Tot slot is het handig als je enkele droge kledingstukken klaarlegt voor het geval jouw mouwen nat worden of dat je nat gespetterd wordt tijdens het installeren.

Installeren van aquarium

Als je jouw aquarium hebt uitgekozen en weet waar je het gaat plaatsen, begint de plezierige taak van het installeren ervan. Het is belangrijk niet overhaast te werk te gaan en de instructies stap voor stap te volgen. Als je te snel te werk gaat en het aquarium niet de tijd geeft te rijpen tijdens kritieke fases, krijg je later problemen en verdwijnt het enthousiasme dat je in het begin had.

Waterpas stellen en schoonmaken van aquarium

Als alle apparatuur is uitgepakt en de bak op de kast of het onderstel is geplaatst, moet er in de eerste plaats voor worden gezorgd dat de bak waterpas staat, zowel in de richting van voor en naar achter als van links naar rechts. Dit is cruciaal, niet alleen omdat een “hellend” waterniveau er onnatuurlijk en storend uitziet, maar ook omdat een bak die niet waterpas staat instabiel kan zijn.

Stel altijd de kast of het onderstel bij en niet de bak. Als er wiggen onder een glazen bak vol water geplaatst worden, ontstaan er spanningen waardoor het glas kan breken. Om dezelfde redenen wordt de bak op schuimplastic of een mat van piepschuim geplaatst om kleine onregelmatigheden in het oppervlak van het onderstel te compenseren. (dit is niet nodig voor opstellen die alleen de randen van de bak aan de onderzijde ondersteunen).

De volgende klus is de ruiten aan de binnen en buitenkant met een vochtige doek schoonmaken. De bak kan enkele weken in de winkel hebben gestaan en moet worden verwijderen. Gebruik hiervoor een schone doek, bij voorkeur een nieuwe, zonder chemische schoonmaakmiddelen.

Plaats een reactie