Is voedingsbodem voor een aquarium nodig?

De bak staat waterplas op zijn plaats, is schoon en heeft een achtergrond. Dan is het nu tijd voor alle onderdelen die het onderwatertafereel vormen en onderhouden. Van onder naar boven is het eerste dat moeten worden aangebracht het substraat en vrijwel alle soorten substraat moeten worden gewassen.

Strooi je het direct in het aquarium, dan wordt het aquarium een troebele draaikolk die met welk filtratiesysteem dan ook moeilijk weer helder te krijgen is. Daarom moet je het substraat voor gebruik wassen. Zelfs schijnbaar schoon substraat zal het water vervuilen als het niet eerst is gespoeld.

Je zuivert het substraat door het te spoelen in een emmer met leidingswater en het daarna af te gieten. Herhaal dit net zo lang tot het spoelwater helder is. Om het proces te versnellen kun je kokend water gebruiken, maar roer moet een grote lepel, niet met jouw handen.

De functie van het substraat in aquarium

Het substraat vormt de natuurlijke “bedding” in het aquarium en hierop liggen de stenen en het hout die onderdeel zijn van het decor. Sommige vissen houden van graven, op zoek naar voedsel. In een aquarium zonder levende platen met wortels hoeft het substraat alleen aan de smaak van de eigenaar en de behoefte van de vissen te voldoen.

Maar in een beplante bak speelt het substraat een cruciale rol in het vasthouden en voeden van de planten die erin groeien. Een substraat wordt meestal in de hele bak gebruikt maar verschillende soorten kunnen even effectief zijn. Zo lang “plantensubstraat” worden gebruikt in delen war veel planten staan, terwijl voor de open stukken zand of grind voldoende is.

Wat je ook kiest, zorg dat je het substraat direct goed hebt, wan het later veranderen is niet zo eenvoudig. De grote verscheidenheid aan substraten kan in het begin wat verwarrend zijn, maar ze zijn onder te verdelen in hoe geschikt ze zijn voor planten.

Complete substraten in aquarium

Deze bevatten alle voedingsstoffen die planten nodig hebben. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en korrelgroottes. Ze lijken duur maar zijn bijzonder handig.

Superfish aqua plant substraat 3,5 liter

Superfish aqua plant substraat 3,5 liter

Prijs: €13,89

Basislaag/toevoegingen in een aquarium

Deze substraten bevatten hoge, geconcentreerde niveaus voedingsstoffen die je tussen de verschillende lagen normaal grind of zand legt. Je hebt er niet zo veel van nodig, daarom lijkt het allemaal iets minder duur dan complete substraten, maar je moet nog wel de kosten van grind of zand meerekenen.

Tabletten/sticks voor aquarium

Ook deze producten worden gebruikt met normaal grind of zand. Ze worden verkocht als kleine pakketjes en worden in het substraat begraven bij de wortels, waar ze langzaam hun voeding afgeven. In tegenstelling tot basislagen kunnen worteltabletten op elk moment worden toegepast.

Ze zijn dus de beste optie voor bakken met een grindbodem, waar je planten in wilt zetten. Sommige moeten vaker worden gegeven of bevatten minder verschillende voedingsstoffen dan andere, dus kijk goed op het etiket.

Velda Aquariumplantentabletten Vincia 400 g

Velda Aquariumplantentabletten Vincia 400 g

Prijs: €34,89

Zand voor aquarium

Zand kan er schitterend uitzien in een aquarium. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en veel vissoorten vinden het heerlijk om erin te wroeten. Gebruik altijd aquariumzand en geen bestratingszand, dan heeft te kleine korrels, wat resulteert in troebel water.

Fijn zand kan klonteren en is niet geschikt voor planten, maar kan wel worden toegepast in open delen van de bak waar het een junglestroompje of zandbank kan voorstellen. Leg geen fijn zand op grind; in een paar maanden is het zand naar de bodem gezakt.

Superfish aqua grind river zand 4 kg

Superfish aqua grind river zand 4 kg

Prijs: €11,89

Kiezel voor aquarium

Het meest gangbare middel voor de bodem van het aquarium is kiezel. Dit wordt zo genoemd vanwege zijn ronde, waterachtige korrels. Het is verkrijgbaar in diverse diameters, de meest geschikte is 5 mm.

Deze maat kiezel heeft een tamelijk open structuur en klontert niet. Daardoor kan zuurstofrijk water langzaam door alle niveaus circuleren, zodat er in het substraatbede geen gebieden ontstaan waar het water stilstaat of anaeroob (zuurstofarm) is.

Gebruik je voornamelijk zacht water, dan zal het mineraalgehalte van de kiezel helpen om het water te stabiel te houden. daardoor blijft de pH neutraal tot licht basissch. Het water kan relatie hard zijn en aanvankelijk licht basisch, maar misschien wil je zuurdere condities voor bepaalde vissen.

Als je kiezel gebruikt, zal het moeilijk zijn om de pH te verlagen, omdat het mineraalgehalte van het substraat de pH weer naar neutrale of basische waarden zal terugbrengen. Gebruik in dat geval chemisch inactief substraat zoals kalkvrij kwartsgrind dat de waterchemie op geen enkele manier beïnvloedt.

Kwartsgrind voor aquarium

Kwartsgrind is een chemisch inactief, korrelig materiaal dat ideaal is voor de meeste aquariuminrichtingen. De kleur kan variëren, maar een donkere zandachtige tint is het meest gebruikelijk. De meest geschikte afmeting voor aquariumgebruik is een diameter van 1 tot 3 mm.

Dit is een uitstekend substraat dat de wortels goed laat doordringen ten gunste van een gezond plant. Evenals met andere grindsubstraten moet kwartsgrind in de middelste tot onderste lagen worden gecombineerd met lateriet of een gelijksoortige bron van voedingsstoffen om de plantengroei te bevorderen.

Gebruik van aarde in aquarium

Hoewel grond de logische keuze lijkt om planten in te laten groeien, is het veel minder praktisch dan de vele producten die speciaal voor aquariumplanten verkrijgbaar zijn. Maar als je zorgvuldig te werk gaat en houdt van de uitdaging om aquariumplanten in aarde te zetten, dan zijn er een aantal voorwaarden voor succes.

Zorg ten eerste dat de gebruikte aarde geschikt is; tuingrond bevat ongewenste bestanddelen en levensvormen die niet tegen onder water staan kunnen, maar ook potentieel schadelijk pesticiden en ander afval dat kan rotten. Bovendien maakt toegevoegde compost met turf het water bijzonder zuur. De enige aanbevolen optie is gesteriliseerde vijveraarde, die gebruikt wordt in manen met vijverplanten.

Ten tweede moet je de aarde bijzonder goed bedekken met grind of zand, want de minste verstoring door vissen zal resulteren in wolken aarde en stoeten voedingsstoffen in het water, wat weer algengroei bevordert.

Ook het aanplanten moet voorzichtig gebeuren, zodat er geen aarde in het water komt en als de bak is aangeplant, is het belangrijk dat het stucraat niet worden verstoord. Elke verandering van de beplanting resulteert in een modderbad, waarna je het hele aquarium moet leeghalen en opnieuw moet beginnen.

Toch zijn er mensen die aarde effectief weten toe te passen in hun aquarium; het bevat ijzer en andere voedingsstoffen die lang meegaan, waardoor minder bemesting nodig is. Het afgebroken organische materiaal levert kooldioxide aan de bak, wat weer door de planten wordt opgenomen.

Plaats een reactie