Aquarium verwarming: tips & tricks

In het aquarium houdt een verwarming het water op een constante temperatuur; voor de meeste tropische siervissen ligt de ideale temperatuur tussen 24 en 26 Celsius. Elke verwarming heeft een instelknop om de gewenste temperatuur te kiezen en houdt de temperatuur constant.

Traditionele verwarming voor aquarium

Meestal bestaat aquariumverwarming uit twee helften binnen een enkele glazen buis, het verwarmingselement en de thermostaat. De thermostaat meet de verwarmingselement in. De elementen zijn meestal van metaal met keramische delen die warmte gelijkmatig verdelen. Ze variëren in lengte, afhankelijk van het vermogen van de verwarming en het watervolume dat moet worden verwarmd.

Standaardmaten zijn 25 watt voor kleine bakken van minder dan 50 l, tot 300 watt voor bakken tot 300-400 l. Bij grotere bakken is het verstandig twee verwarmingselementen te gebruiken zodat geen van beide op volle capaciteit hoeft te draaien er altijd een werkt, mocht een van de twee uitvallen.

De thermostaat moet in een hoek van 45 graden worden aangebracht, met het verwarmingselement omlaag. Zo wordt de warmte het beste verspreid en beïnvloedt warm water de meting niet. Plaats de thermostaat zo mogelijk op een plek waar het water goed stroomt. zoals bij het filter en een paar centimeter onder het oppervlak zodat hij niet droog valt bij water verversen.

Als de verwarming aanslaat als ze boven water is, kan ze oververhit raken en basten, dus zorg dat dit pas gebeurt als ze volledig ondergedompeld en in positie is. Sommige traditionele verwarmingen hebben een elektronische thermostaat die de temperatuur binnen een graad constant houdt, een veiligheidsschakelaar en gehard glas.

Moderne verwarming voor aquarium

De technologische vooruitgang met gebruik van microchips en moderne materialen heeft geleid tot een aantal nieuwe verwarmingssystemen die veel verbeteringen bieden ten opzichte van de traditionele verwarming. Nieuwe elektronica maakt nauwkeuriger controle van de temperatuur mogelijk, betere veiligheid en zelfs een schermpje om de temperatuur af te lezen.

Verder wordt er weinig of geen glas meer gebruikt, maar materiaal dat de warmte sneller afgeeft en bestand is tegen vallen of blootstelling aan lucht. Een moderne verwarming is duurder dan de traditionele ontwerpen, maar biedt beter controle van de temperatuur en is veiliger.

TRIXIE Digitale thermostaat 16x4 cm 76124

TRIXIE Digitale thermostaat 16×4 cm 76124

Prijs: €69,94

Plaats een reactie