Aquarium houten: tips voor de decoratie

Kienhout en bamboe zijn populaire attributen als aquariumdecoratie. Ze simuleren verschillende natuurlijke biotopen verspreid over de gehele wereld. Maak hout bij twijfel waterdicht door het te behandelen met een product voor het afdichten van betonnen vijvers. Dit product is veilig voor vissen en planten. Het voorkomt dat gevaarlijke stoffen in het aquarium lekken en stopt houtrot. Soms zijn meerdere lagen nodig voor een goede afdichting. Let erop dat het hout helemaal droog is voor je het schildert. Na het afdichten kan het hout gaan glimmen, maar dat wordt vanzelf minder.

Kienhout is in diverse maten, vormen en kleuren verkrijgbaar. Een populaire soort is afkomstig van de Manzanitaboom, die interessante, fijn gevormde takken heeft en onder water niet vergaat. Een alternatief is Mopanihout of moerashout, dat wat steviger vormen heeft dan Manzanita. Soms moet hout een behandeling van soms wel een apart weken ondergaan, voor het in het aquarium kan worden gebruikt. Door deze behandeling lekken de tannines weg en raakt het hout verzadigd met water zodat het zinkt. Merk je dat het hout nog steeds drijft na de behandeling, dan zijn er een aantal stappen die je kunt volgen om het veilig te verankeren.

Bij de eerste methode wordt het hout met nylon vislijn aan een steen gebonden, die uit het zicht wordt geplaatst. Je kunt het hout ook met siliconenkit aan een stuk glas lijmen en dat met grind bedekken. Zichtbare naden kunnen met planten worden gecamoufleerd. Als je het kienhout hebt aangebracht, bekijk het dan eens van een afstand, bij voorkeur vanaf de plaats vanwaar je meestal naar jouw aquarium kijkt. Zo kun je zien of het geheel er natuurlijk uitziet en of je tevreden bent met de plaats van het hout.

Superfish log hout s

Superfish log hout s

Prijs: €11,89

Prepareren van kienhout voor aquarium

Er zijn verschillende soorten hout verkrijgbaar, die verschillende in hoeveel behandeling nodig is. Het hout wordt geweekt omdat het grote hoeveelheden natuurlijke humuszuren en tannine bevat. Als je het hout zonder meer in het aquarium legt, lekken deze chemicaliën in het water en kleuren het bruin. De chemicaliën zijn niet schadelijk, maar een bak met helder water is natuurlijk mooier.

Borstel het kienhout bij het prepareren eerst grondig af om alle vuil en stof te verwijderen. Dompel het vervolgens helemaal onder in een emmer water. Laat het daarin een aantal dagen liggen, zodat tannine vrijkomst. Als het hout blijft drijven, plaat je er een zwaar voorwerp op om het onder water te houden. Als het eenmaal doordrenkt is met water; zal het niet meer gaan drijven als je het in het aquarium plaatst. Het water in de emmer zal geleidelijk verkleuren tot het op sterke, donkere thee lijkt. Nu is het tijd om het water te verversen. Herhaal de procedure tot het water een aantal dagen helder blijft.

Ook al heb je het hout doordrenkt met water; toch zal de tannine langzaam in het aquarium lekken en de pH-waarde van het water geleidelijk verlagen. Je kunt dit proces volgen met een pH-testsetje, maar regelmatig water verversen als onderdeel van routinematig onderhoud voorkomt eventuele problemen.

Tetra Test doos a 25 teststrook 6 in 1

Tetra Test doos a 25 teststrook 6 in 1

Prijs: €27,38 €24,99

Bamboe voor aquarium

Het afdichtproces voor hout, kan ook worden toegepast op twee andere houtsoorten voor het aquarium, namelijk bamboe en krukschors. Door zijn unieke vorm en structuur is bamboe een schitterende decormateriaal, dat voor veel aquariumvissen een uitstekend beschutting kan bieden. In waterplanten- en tuincentra is het in diverse diameters verkrijgbaar. Wellicht moet je de bamboe bevestigen aan een stuk glas. Gebruik hiervoor aquariumsiliconenkit. Dit is sterk en chemisch inactief als het opgedroogd is en daarom onschadelijk voor vissen en planten.

Superfish silicone air tube 5 m

Superfish silicone air tube 5 m

Prijs: €11,89

Kunstmatig hout voor aquarium

Er zijn veel houtreplica’s verkrijgbaar die gemaakt zijn van kunsthars. Deze hebben het voordeel dat ze weinig behandeling nodig hebben, zeker zullen zinken en niets veranderen aan de watersamenstelling. Ze zijn echter niet verkrijgbaar in de oneindige vormen die in de natuur te vinden zijn en zijn wat duurder in aanschaf.

Plaats een reactie