Aquarium Co2 systeem: tips & tricks

Om te gedijen hebben aquariumplanten drie dingen nodig: voeding, licht en kooldioxide: CO2. Voedingsstoffen worden toegevoegd aan het substraat en licht wordt later besproken. Nu kijken we eerst naar het toevoegen van CO2. Planten gebruiken CO2 (een gas) en licht om die in een proces dat fotosynthese heet om te zetten in suiker voor energie en groei.

CO2 en licht moeten in evenwicht zijn: te veel CO2 en en te weinig licht “om het te gebruiken” veroorzaakt algengroei, verslechtert de waterkwaliteit en is potentieel schadelijk voor de vissen en andere dieren in het aquarium. Te weinig CO2 en zelfs het felste licht is niet voldoende om de planten te laten groeien.

Het is niet noodzakelijk om CO2 toe te voegen: alle levende wezens in het aquarium (vissen, filterbactrien, planten) geven CO2 af bij de ademhaling. Maar het is erg weinig en er kunnen slechts beperkt planten van groeien. Ook zal het licht minder intensief moeten zijn, omdat de planten het fotosyntheseproces langzaam zullen doorlopen, wat plantensoorten uitsluit die veel licht nodig hebben.

Door goede verlichting en CO2 toe te voegen, ontstaat een aquarium vol planten die goed groeien en er fantastisch uitzien. Beplante aquaria zijn heel populair en er is een hele reeks producten ontwikkeld om CO2 te genereren die verschillende in mogelijkheden, gebruiksgemak en automatisering, hoe ze CO2 maken en uiteraard prijs.

Planten gebruiken alleen CO2 als er licht is om het om te zetten in suikers; er constant CO2 wordt toegevoegd, ook als er geen licht is, wordt het CO2-gehalte in het water te hoog en ontstaan problemen met de waterkwaliteit en schade aan het onderwaterleven. CO2 moet dus alleen worden toegevoegd als het licht aan is.

Superfish deco plant l myriophyllum

Superfish deco plant l myriophyllum

Prijs: €22,88 €20,99

Hier zijn verschillende methodes voor: door handmatig kooldioxide toe te voegen (als het licht aangaat) of door een geautomatiseerd systeem te installeren dat de CO2-concentratie op een specifiek niveau houdt en het alleen afgeeft als het op is. Als er ’s nachts echter een luchtpomp draait, zal alle CO2 zonder schade worden afgevoerd met de lucht. Welke methode er ook wordt gebruikt, het is belangrijk dat het niveau opgelost kooldioxide en de pH (waar het onlosmakelijk mee is verbonden) goed gevolgd worden.

Tetra Plant CO2 plus 250 ml

Tetra Plant CO2 plus 250 ml

Prijs: €17,39

Er zijn een paar manieren om CO2 te maken maar het is belangrijk dat het heel langzaam en geleider aan het water wordt afgegeven, zodat het in het water kan worden opgelost en niet als bellen naar het oppervlak en in de lucht verdwijnt. De piepkleine gaatjes in keramische diffusors verstuiven belletjes CO2 in het water die oplossen voor ze het oppervlak bereiken. De gaatjes kunnen verstopt raken en moeten dan worden vrijgemaakt.

Er zijn ook CO2-regelaars die de belletjes langs een scherm geleiden en op hun weg naar boven lossen ze in het water op. Het is ook mogelijk het CO2-patroon te bevestigen aan de uitlaat van een binnenfilter of pomp.

Velda luchtpomp Silenta Pro 3600

Velda luchtpomp Silenta Pro 3600

Prijs: €169,- €148,03

CO2 komt in het water terecht als het uit de pomp gespoten wordt. CO2 kan ook nog afgegeven worden in een houder die eruitziet als een omgekeerde beker; het lost dan langzaam op op de plaats waar het gas in het water komt. De beste manier om CO2 te gebruiken hangt af van wat je in het aquarium wilt zien en hoe het gas wordt afgegeven.

Kooldioxidesystemen voor aquarium

Voor kleine aquaria tot 100 l is een biologisch CO2-systeem een goedkope oplossing om extra CO2 toe te voegen. Bij dit systeem wordt gist in een gesloten container gemend met suiker en water; waarna het gistingsproces begint.

Hierbij wordt de suiker omgezet in alcohol, waarbij CO2 wordt afgegeven. Dit CO2-gas wordt uit de container geperst en komt via een slang in het water; wat het door gebruik van een pomp of diffusor oplost.

Deze methode is heel goedkoop; het gist/suikermengsel is kant-en-klaar in een zakje verkrijgbaar of wordt gemaakt uit bakgist en suiker. Aan de andere kant geeft het permanent CO2 af, dus pas op dat het gas zich in het donker niet ophoopt. Toch is het een eenvoudige en effectieve manier en dit is het systeem dat we in het voorbeeldaquarium toepassen.

Andere eenvoudige CO2-oplossingen voor aquarium

Voor kleine aquaria zijn er nog andere opties om CO2 toe te voegen, waaronder vloeibaar, tabletvorm en handmatig toevoegen. Zowel tabletten als handmatig toevoegen werken met een vat in het aquarium met daarin CO2-gas (afgegeven door de tabletten of uit een cilinder), dat oplost in het water: Om de effectiviteit van dit systeem te verhogen, moet dit vat zich op een plaats met veel waterstroom bevinden zoals bij de filteruitlaat, zodat het gas in contact komt met stromend water en sneller oplost.

Velda Aquariumplantentabletten Vincia 400 g

Velda Aquariumplantentabletten Vincia 400 g

Prijs: €34,89

Het voordeel van dit systeem is dat het gas gecontroleerd wordt, zodat het alleen bij daglicht wordt afgegeven. Vloeibare CO2- bemesting is een relatief nieuwe optie en er zijn een aantal producten verkrijgbaar. Hierbij gaat het om een vloeistof die gewoon dagelijks aan het water moet worden toegevoegd.

Dit is weliswaar de eenvoudigste manier om de planten van CO2 te voorzien, maar minder effectief dan gas. Het is echter een goed begin en na verloop van tijd kun je altijd overgaan op betere alternatieven.

CO2-injectiesystemen voor aquarium

Er bestaan sets met een gascilinder met CO2, een regelaar voorde afgifte, een gevoelige, elektromagnetische klep en een afgiftesysteem. De cilinder gaat vele maanden mee voor hij moet worden vervangen of gevuld. De beste sets bevatten ook een computer die het opgeloste CO2 in het water meet en de dosering erop aanpast. Bij eenvoudiger sets moet je zelfs het aantal belletjes per minuut instellen.

De hoeveelheid is afhankelijk van de maat, beplanting en watersamenstelling van het aquarium. Begin met de aanwijzingen van de fabrikant en pas het niveau zo nodig naar boven of beneden aan, afhankelijk van wat de indicator aangeeft. Injectiesystemen zijn handig en efficiënt. Ze zijn duur maar bieden een compleet systeem.

Plaats een reactie